Získejte odhad nemovitosti ZDARMA online! Zabere to jen pár minut a budete znát hodnotu své nemovitosti.

Reality

Ceny nemovitostí jsou opět v pohybu. Je právě teď ten správný čas na prodej domu?

Ceny nemovitostí a hypoték jsou rezonujícím tématem napříč celou společností. K velkým změnám docházelo během pandemie i při začátcích války na Ukrajině. Tato doba je již dávno pryč. I přesto jsou jí neustále ovlivněny prodeje i pronájmy domů a bytů. Jaká byla situace v posledních letech a jak bude vypadat za několik měsíců? Čtěte dál a budete mít jasno

09. 06. 2024 | Jana Bulínová

Hlavní stránkaBlogCeny nemovitostí jsou opět v pohybu. Je právě teď ten správný čas na prodej domu?


“Litujeme, zdražujeme”. Jak moc je toto tvrzení pravdivé ve světě realit?
Obyvatele České republiky si posledních pár měsíců musí zvykat na slovní spojení "litujeme, zdražujeme". Trh s nemovitostmi je dlouhodobě jedním z nejvíce diskutabilních, co se týká cen. Od druhé poloviny roku 2024 to ale vypadá, že se pro prodejce blýská na lepší časy. Nebo ne?


Ceny nemovitostí byly v posledních pár letech jako na houpačce. Extrémní zdražování
vystřídala stagnace či jen nepatrné změny cen. Dávno za to již nemůže pouze pandemie. Obrovským zásahem byl i začátek války na Ukrajině, který šel ruku v ruce s
energetickou krizí na našem území. Ať chceme nebo ne, zásadním rozhodčím na realitním trhu jsou ale hypotéky.


Zájemců přibývá, kvalitních nabídek nemovitostí je ale pomálu


Pokud se objektivně podíváme na trh s realitami v minulých měsících, musíme uznat, že se ceny nemovitostí dostaly na své maximum a nadále nestoupaly. Bylo to především sníženou poptávkou po již tak moc předražených bytech a domech. Dalším z faktorů, který zásadně upravoval cenu nemovitostí, byly i málo dostupné hypotéky. S tím je ale konec. Od začátku roku 2024 jsou podmínky hypoték přijatelnější. Obrovský nárůst zájemců, kteří mohou dosáhnout na úvěr ve výši až 90 % celkové hodnoty nemovitosti, jednoznačně zapříčiní změnu cen domů i bytů.


Na konci prvního čtvrtletí roku 2024 je situace pro majitele nemovitostí více než příznivá. Zatímco kvalitní nemovitosti jsou na trhu nedostatkovým zbožím, zájemců je dostatek. Právě to je šance pro majitele bytových i nebytových prostor. Těm nahrává nedostatek nemovitostí na trhu. Diskutovat se tak dá i o finální ceně.


Z prodeje chcete získat co nejvíce, máte tedy počkat?


Pokud chcete peníze získat co nejdříve, pak je právě nyní ten okamžik, kdy máte šanci zvýšit cenu své nemovitosti. Především proto, že konkurence aktuálně není tak vysoká. Možností je i varianta vyčkávání. Obecně se totiž předpokládá, že ceny nemovitostí opět začnou růst. Postupně se začínají dostávat na svá cenová maxima z období, kdy byly v roce 2022 na nejvyšší hodnotě. K té se pomalu ale jistě začnou blížit všechny kraje. Zvyšování cen chce ale přeci jenom nějaký ten čas. To platí při prodeji bez realitky i s využitím služeb realitních makléřů. Již méně pravděpodobné je, že by částky byly vyšší než v letech 2022 či 2023.


Každý kraj má své vlastní podmínky


Zvažujete prodej domu a nejste si jisti? Nezapomeňte na to, že se ceny jinak vyvíjí ve
velkých městech či na vesnicích. Zásadní je také rozdíl u novostaveb či starších bytových domů. Jaká varianta je tedy správná? Okamžitým a promyšleným prodejem v první polovině roku 2024 rozhodně nic nezkazíte. Zájemců o nemovitosti bude díky rozvolnění hypoték víc než dost. Kvalitních nabídek již ale jako šafránu. Vhodnou možností je i opatrné vyčkávání. Cena nemovitostí se pravděpodobně výrazně nezvýší, k poklesu by ale dojít nemělo. Nejvýhodnější pozici na prodej až v druhé polovině roku mají nemovitosti nacházející se ve větších městech a především ty ve velmi dobrém stavu.