Získejte odhad nemovitosti ZDARMA online! Zabere to jen pár minut a budete znát hodnotu své nemovitosti.

Reality

6 důvodů, proč prodat nemovitost s realitní kanceláří

Plánujete prodat byt, dům, chatu nebo třeba pozemek? Odborníci se shodují na tom, že právě nyní uzrál čas nemovitost nabídnout k prodeji. První měsíce roku 2024 se totiž nesou ve znamení poklesu úrokových sazeb hypoték, který jde ruku v ruce s tím, že vzrůstá zájem lidí o koupi nemovitosti. Pojďte se s námi podívat na to, proč svěřit prodej nemovitosti do rukou realitní kanceláře.

14. 05. 2024 | Hana Knopfová

Hlavní stránkaBlog6 důvodů, proč prodat nemovitost s realitní kanceláří

Plánujete prodat byt, dům, chatu nebo třeba pozemek? Odborníci se shodují na tom, že právě nyní uzrál čas nemovitost nabídnout k prodeji. První měsíce roku 2024 se totiž nesou ve znamení poklesu úrokových sazeb hypoték, který jde ruku v ruce s tím, že vzrůstá zájem lidí o koupi nemovitosti. Pojďte se s námi podívat na to, proč svěřit prodej nemovitosti do rukou realitní kanceláře.

Realitní trh v Česku ožívá

 

Ideální dobou pro prodej nemovitosti je bezesporu období, kdy je zvýšený zájem ze strany potenciálních kupců o koupi nemovitosti. Trend rostoucího zájmu o vlastní bydlení jasně potvrzují statistiky České bankovní asociace Hypomonitor. V únoru 2024 banky a stavební spořitelny v Česku poskytly úvěry za 15,8 miliard korun, jedná se oproti lednu o nárůst o 21 %, meziročně pak jde o dvojnásobek. Stagnující trh s realitami v minulých letech je pro prodávající obrovskou příležitostí. Řada zájemců totiž ideální nemovitost „vyhlíží“ již několik let a právě tito zájemci pravděpodobně nebudou s nákupem nemovitosti otálet.

Více zájemců rovná se vyšší pravděpodobnost prodeje

 

Pravidla hry realitního trhu jsou více než jednoduchá. Čím více potenciálních kupců projeví zájem o prohlídku nemovitosti, tím je vyšší pravděpodobnost, že se úspěšně prodá za požadovanou cenu. Podle statistik serveru hyponamiru.cz postupně dochází k nárůstu počtu zájemců o vlastní nemovitost, v první polovině roku se o jednu nemovitost zajímali jen 2 až 3 kupci, ve druhé polovině roku 2023 se už jednalo o 5 až 9 potenciálních kupců a v roce 2024 počet zájemců ještě roste. Prodávající si tak mohou více vybírat. Zkracuje se také doba prodeje nemovitosti, dvě třetiny nemovitostí z nabídky realitních kanceláří se prodají už do 6 měsíců.

Proč prodat nemovitost s realitní kanceláří?

 

Výše uvedené odstavce tedy potvrzují, že není důvod otálet s prodejem nemovitosti. Jednou z nejčastějších otázek, kterou si lidí v souvislosti s prodejem nemovitosti pokládají, je, zda ji prodat takzvaně na vlastní pěst, nebo se obrátit na realitní kancelář. Připravili jsme si pro vás 6 důvodů, proč se vyplatí svěřit prodej nemovitosti do rukou odborníků.

„Před několika lety jsme prodávali byt v Olomouci. Nejdříve jsme ho chtěli prodat sami. Ozvalo se nám sice několik zájemců, ale většina ani nepřišla na prohlídku, a když došli, tak už se neozvali. Prohlídky nám navíc zabrali dost času. Nakonec jsme se obrátili na RK, která zájemce našla do měsíce. Dostali jsme částku, kterou jsme požadovali, a RK se navíc postarala o všechny právní náležitosti.“ Veronika Nová

1.     Postará se o to, aby byla nemovitost připravená k prodeji

 

Jedním z důležitých kroků při prodeji nemovitosti je její příprava na prodej. Profesionální příprava nemovitosti zásadně zvyšuje pravděpodobnost, že se nemovitost prodá za nejlepší možnou cenu v co nejkratším čase. Realitní kancelář dokáže zajistit nejen profesionální fotografie, díky kterým nemovitost vynikne mezi ostatními nabídkami, ale také vizualizaci, plány nemovitosti, videoprohlídku nebo dronové záběry.

TIP: Home staging

Realitní kancelář se dokáže postarat i o takzvaný home staging, tedy úpravu nemovitost na prodej, která dokáže zvednout cenu nemovitosti i o stovky tisíc korun. Tato úprava spočívá například ve výměně nábytku, lehkých opravách nebo umístění dekorací.  

2.     Dokáže správně stanovit prodejní cenu

 

Není výjimkou, že lidé, kteří nemovitost prodávají sami, ji prodávají i o milion levněji, než za kolik by ji dokázala prodat realitní kancelář. Majitel nemovitosti tak může přijít o nemalou částku. V případě, že je o nemovitost velký zájem navíc realitní kancelář uspořádá aukci, díky které můžete získat ještě vyšší částku, než kterou jste inzerovali.

3.     Zajistí kvalitní inzerci

 

Profesionální fotografie nejsou zdaleka tím jediným, díky čemu dokáže inzerát zazářit na inzertních portálech. Důležitý je i profesionálně připravený text inzerátu, který vyzdvihne přednosti nemovitosti. Realitní kancelář bude nemovitost nabízet nejen na realitních serverech, ale také prostřednictvím sociálních sítí, lokální propagace, PPC kampaní apod.

4.     Má v rukávu esa v podobě databáze kupujících

 

Obrovskou výhodou prodeje nemovitosti s realitní kanceláří je, že často mívá „v zásobě“ zájemce, kteří dlouhodobě nemovitost vyhlíží a mají už vyřešené její financování. K těmto zájemcům byste se jiným způsobem nedostali, a přišli tak o možnost prodat svou nemovitost rychle a výhodně.

5.     Nenechá proklouznout kupce mezi prsty

 

Řada lidí, kteří prodávají nemovitost po vlastní ose, mají za to, že budou mít vyhráno ve chvíli, kdy zájemci dorazí na prohlídku. Tak to ale bohužel není. Ani 10 potenciálních zájemců není zárukou, že si jeden z nich nemovitost koupí. I malá drobnost totiž může zájemce odradit. Zkušený realitní makléř dokáže zájemce filtrovat již po telefonu a nepřistoupí k tomu, že by nemovitost prodal se zbytečnou slevou. Makléři bývají na prohlídky dokonale připraveni tak, aby nemovitost neukazovali, ale prodali.

6.     Ušetří vám čas, starosti i peníze

 

Prodávající, kteří se rozhodli pro prodej nemovitosti s realitní kanceláří, se shodují na tom, že je jednou z největších přidaných hodnot úspora času, energie a peněz. Ne vždy totiž mají zájemci čas na prohlídku v době, kdy se to hodí vám. V prvních týdnech prodeje je tak často nutné vzít si na prohlídky volno. V případě prodeje po vlastní ose je také třeba počítat s náklady na inzerci, propagaci a právní služby.

Prodej s RK: Rychle a za nejlepší cenu

 

Z výše uvedeného vyplývá, že je prodej nemovitosti s realitní kanceláří spojený s řadou výhod. Pokud chcete prodat nemovitost rychle, za nejvyšší cenu a bez starostí i vy, neváhejte se na nás obrátit.